מושגים בסיסיים בענף השערים החשמליים
שערים חשמליים נגררים
שער חשמלי נגרר, הינו שער חשמלי אשר נוסע על מסילה, המסילה של השער בדרך כלל מבוטנת לקרקע, אך גם ישנן מסילות המקובעות על ידי ברגים, חתך המסילה יכול להיות בצורת ״ווי״ או חתך עגול. למסגרת השער מוצמדים 2 גלגלים אשר נעים על המסילה. כמו כן לאורכו של השער החשמלי מוצמדים פסי השיניים, ברוב השערים מידת השן היא מודול 4.
מנוע השער הנגרר (הזזה) מורכב מסליל וגיר אשר בקצהו גלגל שיניים מודול 4 , אשר מתאים לפסים אשר מותקנים על השער, בזמן שגלגל השיניים של המנוע מסתובב הוא מניע את פס השיניים ובכך מניע את השער החשמלי עצמו. בין הפס השיניים אשר מורכב על השער וגלגל השיניים של המנוע חייב להיות חופש של כ - 1-2 מ״מ. חופש גדול מטווח זה יגרום לעומס על קצוות השיניים גם בפס השיניים של השער וגם בגלגל השיניים והן ישברו לאחר זמן קצר, המצב השני אשר יכול לקרות הוא שהפס שיניים ילחץ על גלגל השיניים, כלומר אין חופש ביניים כלל, מה שיכול לשחיקה מהירה יותר של השיניים, אך גרוע מכך יגרום נזק לציר המנוע.
ישנם שני סוגי מנועים נגררים מנועים אלקטרו מכניים ומנועים טבולי שמן. מנועים אלקטרו מכניים מתאימים לשערים חשמליים ביתיים או מקומות אשר נפח העבודה נמוך יחסית. מנועים טבולי שמן הם מנועים אשר סליל המנוע טבול כולו בשמן ובכך מקורר על ידיו, בדרך זו הוא יכול לעבוד בעומס עבודה גבוה יותר, לכן מנועים אלה יותקנו בשערים חשמליים של בתים משותפים או מפעלים.
על מנת להתאים מנוע נגרר לשער נגרר , אנו צריכים לדעת את מידות השער, את משקל השער, על איזה גלגלים מותקן השער, איך הוא נע ורמות ההפעלה היומיות שלו. שכן שער חשמלי שעובד פעם ביום מול שער חשמלי שצריך לעבוד בבנין מושתף או מפעל מאות פעמים ביום, לכל שער חשמלי יש את המנוע שמתאים לו לעבודה, שקטה, יעילה ולאורך שנים.
שערים חשמליים מסוג כנפיים
שער חשמלי מסוג כנף, הינו שער כאשר מסגרתו תלויה על צירים ונע כמו דלת. ישנם סוגים שונים של צירים אשר מותאמים לשער החשמלי לפי מישקלו, מידותיו ורמות ההפעלה שלו. סוגי הצירים לשערי כנף צירי ספר, צירים מתכווננים וצירי מיסב.
לשער הכנף החשמלי מצמידים מנוע כנף, שהוא בעצם בוכנה אשר לה יש מהלך של בין 30-60 ס״מ. כמו כן מנועי הכנף נחלקים למנועים אלקטרו מכניים ומנועים הידראולים. מנועים כנף אלקטרו מכניים מתאימים לשערים חשמלים ביתיים או שערים בעלי עומס עבודה נמוך יחסית. מנועי הכנף ההידראולים הינם מנועים ההעובדים על שמן, בעצם תנועת הבוכנה נוצרת כתוצאה מדחיסת שמן, בדרך זאת מתקבל מנוע בעל חוזק מכני רב לעומס עבודה גבוה, מנועים אלו יותקנו בשערים חשמלים בכניסות של מפעלים או בתים משותפים גדולים.
יתרונות המנועים האלקטרו מכניים -זולים יותר לקנייה וזולים יותר לאחזקה, כמו כן רוב התיקונים נעשים בשטח ואין צורך לקחת אותם למעבדה לתיקון. בשערים חשמליים אשר ידוע מראש שהולכים לעבוד הרבה, אז רק המנועים ההידראולים יוכלו לענות על דרישות אלו, מנועים אלו יכולים לעבוד מאות פעמים ביום ויוכלו להמשיך לעבוד לאורך שנים של עבודה. חסרונותיהם הם שעלותם גבוהה ואחזקתם גבוהה. כמו כן רוב התיקונים שלהם יבוצעו במעבדה, כלומר יפורקו מהשער החשמלי וילקחו למעבדה לתיקון ויוחזרו לאחר התיקון.
שער חשמלי -מחסומי זרוע:
שערים חשמליים מסוג מחסומי זרוע הינם בעצם, זרוע אלומיניום אשר במצב סגור מקבילה לקרקע וחוסמת את המפתח
כאשר אנו נותנים פקודה לפתיחה, זרוע האלומיניום עולה למעלה למצב ניצב לקרקע ובכך פותחת את המפתח ומאפשרת כניסה של רכבים.מחסומים הם הפתרון הזול והמהיר לבקרת חניה. מטרתם של מחסומי הזרוע היא בקרה החנייה בלבד שכן הם לא יכולים לעמוד בפני וונדליזם או פתיחה בכוח.
כמו כן זרוע המחסום עשויה מאלומיניום להורדת עומס ממנוע המחסום וגם בשביל שבמקרה תאונה או תקלה והזרוע תתנתק ותיפול היא לא תגרום נזק ממשי לאדם או רכוש, כל הזרוע שוקלת 5-7 קילו.
מנוע המחסום יכול להיות אלקטרו מכני או בוכנה הידראולית, כמו כן זרוע המחסום מאוזנת ע״י קפיץ אשר ממוקם בגוף המחסום ובכך על המנוע אין ממש עומס והוא רק קובע את מירם הזרוע. חובה להתקין תא פוטו (עין) להגנת העוברים ושבים, ובכך למנוע ירידת הזרוע על אדם או רכב.
שערים חשמלים קונזוליים
שערים חשמליים קונזוליים הינם שערים נגררים אשר בנויים ללא מסילה על הקרקע, אלה מערכת של שני סטים של גלגלות דרכן מושחלת קורה קונזולית שעליה בונים את מסגרת השער. הקורות הקונזוליות והסט גלגלים המותאם לה, מגיעים במס גדלים לפי גודל ומשקל השער אותו רוצים לבנות. שערים חשמליים קונזוליים נראה בעיקר בכניסה של ישובים אך גם בדגמים הקטנים יותר בכניסה של בתים מושתפים , פרטיים ומשקים. על שערים חשמליים אלו מותקנים בדרך כלל מנועים תלת פאזים עם ווסת תדר, אשר מאפשרים שינויי מהירות ובעיקר התנעה רכה והאטות לקראת סוף התנועה. מומלץ להגן שערים חשמליים אלו באמצעות מספר סטים של תאי פוטו ובנוסף ספי גומי רגישים.
מקלט חד ערוצי
מקלט הוא בעצם היחידה שמקבלת את אות הרדיו מהשלט רחוק (משדר), ״חד ערוצי״ אומר שיש בין המשדר למקלט יש ערוץ אחד, כלומר המקלט יכול לתת פקודה אחת ולהפעיל שער חשמלי אחד, יש גם מקלטים דו ערוצי וגם 4 ערוצים.
יחידת המקלט מקבלת מתח 12-24 וולט ונותנת לנו פקודה לבקרת השער החשמלי ולפתיחתו. בלוחות הבקרה המודרניים של היום המקלט מובנה בתוך הלוח. מומלץ לחבר למקלט אנטנה לשם הגדלת טווח הקליטה שלו.
משדר חד ערוצי
משדר הוא בעצם השלט הרחוק ״חד ערוצי״ אומר שיש לשלט לחצן אחד בלבד והוא בעצם יכול להפעיל שער חשמלי אחד. במידה ומתחם יש לנו שני שערים חשמליים, אז יסופק שלט עם שני לחצנים (דו ערוצי) ובכך לשלוט על שני השערים החשמלים בשלט אחד, אנו מספקים שלטים בעלי 1,2,3,4,6 ערוצים, כלומר ניתן להפעיל 6 שערים חשמליים בשלט יחיד. מומלץ לקנות שלטים איכותים מתוצרת איטלקית ובכך להבטיח לנו טווח עבודה טוב וגם שנים של שידור יעיל לשער החשמלי.
תא פוטו אלקטרי
תא פוטו אלקטרי או בשמו המוכר יותר ה״עין״ של השער החשמלי, הינו מנגנון בטיחות אשר מונע פגיעה של השער החשמלי באדם או רכב. ישנם סוגים שונים של עיניים, אבל הבסיס של כולם דומה, יחידת העין בעצם יוצרת קרן שכאשר היא נחצאית המידע מועבר אל לוח הבקרה של השער ובכך מונע מהשער החשמלי לסגור ולפגוע באדם או רכב.
חשוב להתקין בכל שער חשמלי לפחות סט של תא פוטו אחד. בשערים חשמליים נגררים סט אחד יכול להספיק אך ישנם מקרים שנצטרך להתקין שני סטים של תאי פוטו על השער החשמלי הנגרר. בשערים חשמליים -כנפיים חובה עלינו להתקין מינימום שני זוגות של תאי פוטו אחד בקו המשקופים ואחד בסוף קו התנועה של השערים החשמליים.
מנורה מהבהבת
מנורה מהבהבת לשער החשמלי היא לשם הבטיחות, להתריע על תנועתו של השער, ובכך לעורר את תשומת ליבם של העוברים ושבים לשער החשמלי. רוב המנורות מהבהבות כל עוד השער החשמלי בתנועה או שעדיין לא סיים את מחזור הפעולה שלו. ישנן נורות לד או נורות ליבון רגילות. חלקן בעלות מעגל הבהוב מובנה או שההבהוב מגיע מהמבקרה של השער החשמלי עצמה.
גלאי לולאה מגנטית
גלאי לולאה מגנטי הוא גלאי של מתכות, בעת התקנתו חורצים חריצים בקרקע ומתמינים בהם כבלי חשמל זאת הלולאה, את הלולאה מחברים לגלאי הלולאה. כאשר רכב עולה על הלולאה היחידה מזהה אותו ואנו יכולים ע״פ תכנות וחיווט לעשות אם המידע הזה כל מיני אפשריות. ניתן להשתמש במערכת זאת בתור הפעלה של השערים החשמליים, ניתן להשתמש גם כמעגל הכנה לשערים חשמליים כלומר שהשער לא יסגור כל עוד יש רכב על הלולאה. ניתן להתשמש בגלאי להתניות כאלה ואחרות כגון כל עוד עומד רכב על הלולאה ורק אז השלט רחוק יוכל לפתוח את השער.
פס שיניים לשערי הזזה
לפסי שיניים של שערים חשמליים יש מספר דגמים, ישנם פסי שיניים מברזל עם תושבות בורג אשר אותם מרתכים אל השער החשמלי, לפסים אלו יש גם כיוון עדין מכיוון שהחורים דרכם יושבים ברגי התושבות אקצנטרים ,מגיע ביחידות של מטר. לפסי השיניים מברזל יש דגם נוסף עבה יותר ללא ברגים או תושבות,פס זה מרותך לשער החשמלי על ידי פלחים, זוויות או זווית אחת לכל האורך מגיע ביחידות של מטר או 2 מטרים. לפסי הברזל יש חוזק מכני רב ולכן כדאי להשתמש בהם בשערים חשמליים גדולים וכבדים.
כאשר יש לנו שערים חשמליים קטנים יותר, מומלץ להשתמש בפסי אוקולון עם ליבת ברזל, האוקולון מבחוץ נותן לנו תנועה שקטה ללא צורך בשימון או גירוז, והברזל בתוכו נותן את החוזק, פסים אלו מקובעים אל השער החשמלי על ידי ברגי איזכורית קודחים, כך שבמהלך ההתקנה לא מרתכים ובוגעים בצבע השער, בניגוד לפסי הברזל. פסי האוקולון מגיעים ביחידות של מטר, כאשר לכל פס יש זכר ונרקבה לחיבור נוח וקל. כמו בפסי הברזל גם לפסי האוקולון יש עבה ודק ובהתאם לגודל ורמת עומס העבודה של השער החשמלי נתאים את הפס הנכון לפעולה יעילה ולאורך שנים.
שעון שבת
שעון שבת הינו מערכת שבעזרתה אנו יכולים לקבוע שעות בהם השערים החשמליים ישארו פתוחים, ישנם מקומות שהשער החשמלי נפתח מוקדם בבוקר על ידי השעון שבת, ונשאר פתוח לאורך כל היום ובשעה שנקבע יסגר לבד, וישאיר את החניון סגור ללילה. בנוסף ישנם חניונים או מתחמים מסוימים שבשעות מסוימות השערים החשמליים לא מצליחים לסיים את המהלך שלהם עקב תנועת רכבים גבוהה ולכן מעדיפים פשוט להשאיר את השערים החשמלים פתוחים לשעתיים בבוקר ושעתיים בערב ובכך להוריד מהם עומס ובנוסף לתת לתנועה לנוע בחופשיות בלי הפרעות.
לחצן הפעלה חיצוני
לכל השערים החשמליים ניתן להתקין לחצן הפעלה חיצוני, לבקרת השער החשמלי יחובר כבל אשר יגיע עד לנקודת מיקום הלחצן, ישנם בקרות של שערים חשמליים התומכות בשלוש לחצנים: אחד לפתיחת השער החשמלי, שני לסגירת השער החשמלי והשלישי לעצירה או עצירת חירום של השער החשמלי. במידה ואנו רוצים להפעיל את השער החשמלי מעמדה אשר ממוקמת רחוק מהשער מומלץ להעביר תשתית ולהתקין לחצני הפעלה חיצוניים, שכן לחצנים אלו תעשיתיים ויכולים להחזיק עשרות אלפי לחיצות. שלטים הם לא לשימוש תעשייתי ולא יכולים להחזיק מאות לחיצות ביום.
סף גומי רגיש
סף גומי רגיש הינו מנגנון הגנה, מורכב מכרית גומי נלחצת אשר בתוכה יש מנגנון מכני או מנגנון חשמלי התנגדותי והוא מעביר את המידע שהכרית נלחצה. ניתן להתקין אותו בקדמת השער החשמלי הנגרר כך שבמידה והשער החשמלי נגע בעצם כלשהו במהלך תנועתו בסגירה הוא יעצור ויהפוך כיוון, ניתן להתקין אותו בחלק האחורי של השער החשמלי הנגרר כך שבמהלך פתיחתו במידה והוא נגע בעצם כלשהו הוא יעצור. כמו כן ניתן להתקין אותו על הגשר של השער החשמלי הנגרר כך שימנע תפיסת איברים בין השער ולחלקים הקבועים שלו. ניתן להתקין אותו על שערים חשמליים מסוג כנפיים במספר מיקומים אשר יכולים למנוע סגירה או מחיצה של עצמים על ידי השער החשמלי.
מוביל לשער חשמלי נגרר
מוביל לשערים חשמליים הינו בורג אשר עליו מורכב גליל אוקולון. הגליל מסתובב על גבי הבורג בחופשיות. כאשר שערים חשמליים נגררים נעים, יש צורך לתמוך החלק העליון שלהם מצד אחד ומצד שני לא לעצור או לגרום להם גרר, לכן מותקנים מובילי אוקולון אשר תומכים ומאפשרים את התנועה של השערים החשמליים הנגררים. מגיעים במגוון גדלים ואורכים בהתאם לשער החשמלי וצורתו.
גלגלים לשער חשמלי נגרר
גלגלים לשערים חשמליים נגררים ממוקמים בין מסגרת השער והמסילה בקרקע. בהתאם לסוג המסילה,משקל השער, מימדי השער ומחזורי הפעולה היומיים הצפויים לשער החשמלי, יותאם הגלגל היעודי. הגלגלים של השערים החשמלים מגיעים במספר מידות, כמו כן יש גלגלים שלהם יש תושבת מובנת להתקנה פנימית בתוך פרופיל השער החשמלי או מחוצה לו. כמו כן יש גלגלים עם מיסב יחיד ויש גלגלים לעומס גבוה בעלי שני מיסבים .
צירים לשער חשמלי כנף
ישנם מגוון צירים לשערים חשמליים מסוג כנפיים, כל ציר מיועד לעומסים שונים, ולצורת מבנה שונה בהתאם למבנה השער.הסוגים הנפוצים הינם צירי ספר, צירים מתכווננים, וצירי מיסב. כאשר בתוך הקטגוריות הצירים מתחלקים למידות שונות של צירים המותאמים לשער הקיים.
מנעול חשמלי לשער חשמלי כנף
מנעול חשמלי לשער מסוג כנף הינו מנעול המותקן על השער והחלק השני שלו על משקוף השער. כאשר השער נסגר הוא תורק את המנעול לתושבת המותקנת על השקוף, כך השער נתפס אל משקוף ומרותק אליו, לוח הבקרה של המערכת יודע לשחרר את המנעול החשמלי שנייה לפני תנועת המנוע של השער החשמלי . בדרך כלל בשערים חשמליים מסוג כנף ארוכים משתמשים במנעולים חשמליים שכן בשערים אלו המומנט גדול , והסיכון לפריצה ושבירת המנוע הוא גדול.